Witamina B12, zwana również kobalaminą, jest jedną z najważniejszych witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Co ważne, nie jest syntetyzowana przez organizm, dlatego też musi być dostarczana wraz z pokarmem. Głównym źródłem witaminy B12 jest mięso oraz przetwory mięsne. W tego rodzaju pokarmie kobalamina występuje w formie połączonej z białkiem. Jej uwolnienie następuje pod wpływem działania soku żołądkowego, a konkretnie pepsyny w nim zawartej.
Jakie objawy daje niedobór witaminy B12 i kto jest na nią narażony?
Ze względu na produkty, w jakich występuje najwięcej kobalaminy, na jej niedobór najbardziej narażeni są wegetarianie oraz weganie. Witamina B12 ma ogromny wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie, stan układu nerwowego, krwiotwórczego oraz pokarmowego. Kobalamina odgrywa także istotną rolę, jeżeli chodzi o kondycję skóry i włosów.
Weganie oraz wegetarianie wykluczający z diety produkty zwierzęce i odzwierzęce powinni przyjmować witaminę B12 pod postacią suplementów diety. Do grupy narażonej na niedobory tej witaminy zalicza się również osoby chorujące na zaburzenia wchłaniania lub anemię złośliwą oraz seniorów. Zbyt niski poziom tej witaminy objawia się przede wszystkim niedokrwistością. Niekiedy mogą pojawić się również parestezje, drętwienie kończyn, a także depresja i inne objawy neurologiczne. Witamina B12 jest również ogromnie ważna w przypadku kobiet w ciąży – jej niedobór może prowadzić do poronienia lub zaburzeń syntezy DNA w komórkach płodu.
Niedobór kobalaminy powoduje również widoczne gołym okiem pogorszenie się stanu skóry i włosów. Mogą pojawić się zmiany trądzikowe, szorstkość i ziemistość cery. Włosy stają się łamliwe, cienkie i nadmiernie wypadają. Co ważne, niewystarczająca podaż tej witaminy może powodować również nadmierne chudnięcie, utratę łaknienia i utratę smaku.